Inspiratie voor jouw creativiteit

Inspiratieplein


Anderen zien spelen en nieuwe dingen horen, is een van de belangrijkste inspiratiebronnen om jezelf verder muzikaal te ontwikkelen. Op deze pagina deel ik mijn muzikale inspiraties, muziek die ik graag speel en gitaristen die ik waardeer. Ter inspiratie voor jullie om de gitaar op te pakken of om nog meer te gaan oefenen  ;-)


p.s. het inspiratieplein is pas net 'open' en moet nog groeien. Onderstaand alvast wat eerste video's. Er zullen vaak updates met nieuwe vondsten op komen...dus kom geregeld ff langs!

Ik moet je natuurlijk een nummer van mijn grootste inspiratie, Jeff Buckley,  meegeven. Dit nummer heeft alles...goed gitaarspel, verrassende akkoorden, goeie melodie, geweldig gezongen en een spanningsopbouw die alleen maar uit je tenen kan komen.....ik krijg er nog steeds elke keer kippenvel van!

Een van mijn favoriete singer-songwriters: Ray Lamontagne. Met zijn hese, lage stem laat hij de sfeer uit je speakers golven. Zijn gitaarspel is niet ingewikkeld, maar o zo solide en prachtig ondersteunend aan de muziek. Een goed voorbeeld hoe je gepast akoestisch begeleiding moet spelen.

Een ultiem luchtgitaar lied. Slash van Guns 'n' Roses zet hier een prachtige muzikaal motief neer en vertelt met elke solo in dit nummer een nieuw verhaal. Eigenlijk een van de ultieme blues-georienteerde solo's ooit. Maar vergeet ook de ritme partijen van Izzy Stradlin niet! Mooi ingetogen en ruimte gevend aan de zang en sologitaar...

Weer een mooie muziektip gekregen en ik heb hem niet meer uitgezet op mijn iPhone: Newton Faulkner. Een singer-songwriter maar dan in een modern jasje. Ook hij combineert percussie in zijn gitaarspel, maar kan daar ook nog eens geweldig over heen zingen. In je eentje een hele band kunnen zijn, leuker kan toch bijna niet?!

John Mayer, een blues-gitarist met hoogstaande techniek. Zijn blueslicks zijn een soort van 'logisch', maar zijn fingerpicking techniek is bijzonder. Door ritme en melodie samen te spelen, kleurt hij zijn nummers mooi in. Met zijn mega-duim fret hij interessante bas-noten bij akkoorden. Dit nummer is een mooi voorbeeld. Geweldig ritmisch neergezet en melodisch stijgt hij helemaal op...pas op dat je met het oefenen van dit nummer niks verrekt :-)

Ryan Adams heeft ooit een erg mooie cover gedaan van het nummer Wonderwall van Oasis. Ed Sheeran heeft onlangs de versie van Ryan Adams weer mooi gecoverd. Je kan steeds weer nieuwe versies van hetzelfde nummer maken, als je wil. Zet je capo maar op 4 en fingerpick er maar op los :-)

Een fingerpicking klassieker van de Beatles. Prachtig mooi loopje dat je al zingend meeneemt door het breekbare liedje.

Bon Iver heeft met het album "For Emma, forever ago" een geweldig stuk muziek heeft neergezet. Zijn gitaarspel kenmerkt zich door het vele gebruik van alternatieve stemmen om de sferen neer te zetten. Hij kan zoveel emotie in zijn stem en zijn gitaarspel leggen dat ik er steeds weer kippenvel van krijg. Mooi voorbeeld van zijn begeleidingsstijl op de gitaar is het nummer "Skinny Love".

Andy mcKee. Er zijn veel gitaristen die ongelooflijke acrobatische dingen kunnen op een gitaar. Maar meestal vind ik het geen 'echte' muziek die me raakt. Want muziek is emotie. Maar er zijn uitzonderingen en Andy McKee is in mijn ogen een van die gitaristen. Hij heeft een geweldige techniek en vertelt daar muzikale verhalen mee. Alles uit je gitaar halen, door het gelijktijdig spelen van de ritme en melodie partijen en ook nog de drums.

Leuke nummers genoeg die het waard zijn om te coveren. Je kunt het precies naspelen zoals het origineel, maar het is veel leuker te bekijken of je er een eigen versie van kan maken. Dan haal je misschien nog iets anders uit de muziek en ontstaat een nieuwe klassieker. Gabriel Rios heeft mij aangenaam verrast met deze Jimi Hendrix klassieker.

John Frusciante van de Red Hot Chili Peppers kan zo lekker 'op het randje' slordig spelen en dat maakt zijn spel zeer ritmisch en melodieus. Ook in zijn akoestische liedjes zit daardoor zijn eigen klankkleur.

Singer-songwriter muziek maken op je gitaar is moeilijk om echt goed te doen. De technieken en akkoorden zijn vaak niet zo moeilijk, maar om er emotie in te leggen juist wel. Damien Rice kan dit erg goed en dit nummer is daar een mooi voorbeeld van.

Webdesign door Snarenmans - Met dank aan FaceQ voor de getekende portretten - Copyright © Snarenmansfreubelaar.nl